Idealna Krwawa Mary

31 marca 2011, 08:51

Choć Krwawa Mary wydaje się dość prostym drinkiem, wg dr. Neila Da Costy z firmy International Flavours and Fragrances z New Jersey, pod względem chemii smaku jest najbardziej złożonym koktajlem świata, bo na kubki smakowe oddziałują setki różnych związków. Co pozwala uzyskać idealny napój? Kluczem są świeże składniki oraz wstrząsanie z lodem lub podawanie na lodzie. Jakość samej wódki nie jest już tak istotna.



Pod wpływem plazmy woda staje się bakteriobójcza

4 listopada 2011, 09:04

Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley wykorzystali plazmę do uzyskania wody, która przez tydzień wykazuje właściwości antybakteryjne. Można nią sterylizować sprzęt medyczny, np. narzędzia chirurgiczne, oraz rany (Journal of Physics D: Applied Physics).


Substancje ze skórki mango naśladują resweratrol

18 czerwca 2012, 14:49

Naukowcy z University of Queensland odkryli, że w skórce, ale nie miąższu, dwóch odmian mango - Irwin i Nam Doc Mai - występują związki hamujące adipogenezę, czyli różnicowanie preadipocytów do dojrzałych komórek tłuszczowych.


Pył usztywnia tętnice

29 kwietnia 2013, 09:40

Długotrwałe wystawienie na zanieczyszczenia powietrza prawdopodobnie przyspiesza rozwój arteriosklerozy, uważają naukowcy z dwóch amerykańskich uczelni. Profesorowie Sara Adar z University of Michigan i Joel Kaufman z University of Washington stwierdzili, że drobne zanieczyszczenia pyłowe są powiązane z procesem pogrubiania dwóch wewnętrznych warstw ścian tętnicy szyjnej wspólnej


Metabolit cholesterolu napędza wzrost i rozprzestrzenianie raka piersi

29 listopada 2013, 10:48

Jeden z metabolitów cholesterolu, 27-hydroksycholesterol (27-OHC), może napędzać wzrost i rozprzestrzenianie najpowszechniejszych (hormonozależnych) raków piersi. Wg autorów artykułu z pisma Science, oznacza to, że można by im zapobiegać, przyjmując obniżające poziom cholesterolu statyny oraz stosując odpowiednią dietę.


Egipcjanie mumifikowali wcześniej niż sądzono

14 sierpnia 2014, 08:41

W starożytnym Egipcie zwłoki mumifikowano znacznie wcześniej, niż sądziliśmy. Badania naukowców z brytyjskich University of York i University of Oxford oraz australijskiego Macquarie University przesunęły aż o 1500 lat wstecz początki mumifikowania.


Nanorurki jak kraniki dostarczające pokarm

24 lutego 2015, 07:35

Okazuje się, że bakterie mogą się wymieniać składnikami odżywczymi i metabolitami nie tylko na zasadzie uwalniania ich do otoczenia, ale i na drodze tworzenia nanorurek między poszczególnymi komórkami.


Związki metali śladowych z występowaniem jaskry

7 sierpnia 2015, 12:06

Badanie reprezentatywnej próby Koreańczyków Południowych wykazało, że niższy poziom manganu i wyższy poziom rtęci we krwi wiązał się z częstszym występowaniem jaskry.


Borówki i czerwone wino zmniejszają ryzyko zaburzeń erekcji

15 stycznia 2016, 12:30

Spożywanie pokarmów i napojów bogatych we flawonoidy wiąże się ze spadkiem ryzyka zaburzeń erekcji, zwłaszcza u mężczyzn w wieku poniżej 70 lat.


W tkankach rekinów występują neurotoksyny powodujące alzheimera

30 sierpnia 2016, 10:33

W płetwach i mięsie 10 gatunków rekinów wykryto wysokie stężenia neurotoksyn powiązanych m.in. z chorobą Alzheimera (ChA).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy